Miód: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Linia 1: Linia 1:
'''Miód''' – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich [[wymiociny|rzygów]] z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami.
'''Miód''' – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich [[wymioty|rzygów]] z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami.


== Rodzaje <strike>pszczelich rzygowin</strike> smacznego i pożywnego miodu ==
== Rodzaje <s>pszczelich rzygowin</s> smacznego i pożywnego miodu ==
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[gówno|gówna]] dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[bambus]]a dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
* '''Miód pokrzywowy''' - przysmak teściowej. Kiedy nie patrzymy, dolewa nam do herbaty tej niezidentyfikowanej substancji, i patrzy z uśmiechem, jak my się dusimy.
* '''Miód pokrzywowy''' - przysmak teściowej. Kiedy nie patrzymy, dolewa nam do herbaty tej niezidentyfikowanej substancji, i patrzy z uśmiechem, jak my się dusimy.



Wersja z 16:33, 23 lip 2010

Miód – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich rzygów z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami.

Rodzaje pszczelich rzygowin smacznego i pożywnego miodu

  • Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
  • Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
  • Miód pokrzywowy - przysmak teściowej. Kiedy nie patrzymy, dolewa nam do herbaty tej niezidentyfikowanej substancji, i patrzy z uśmiechem, jak my się dusimy.


Szablon:Stubkuch