Słonina: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Linia 6: Linia 6:
{{stubkuch}}
{{stubkuch}}


[[kategoria:sztuka kulinarna|Słonina]]
[[kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Wersja z 18:47, 26 wrz 2011

Słoninamięso, wędlina, kawałek świńskiego sadła, czy tam coś jeszcze. Słoninę zaliczyć można jedynie do tłuszczów. Można z niej wytapiać smalec ze skwarkami. Tak wysmażona wcześniej słoninę można używać jako tłuszcz do smażenia na wszelkie sposoby schaboszczaków, mielonych itp. W niektórych przypadkach ludzie konsumują słoninę z pieczywem zapijając setką. Powszechnie konsumowana przez ptaki.

Uwaga! Nie zachodzi tutaj analogia pomiędzy nazwą mięsa a źródłem jego pochodzenia. Tak jak w przypadku baraniny czy wołowiny można łatwo domyślić się, z jakiego zwierzęcia pochodzi mięso, tak w przypadku słoniny nazwa ta może być dezorientująca. Słonina to nie jest mięso ze słonia.

Szablon:Stubkuch