Kotlet mielony: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
M (usunięcie cudzysłowów z wyrazów z kursywą, pogrubienie pozycji na liście, literówki)
Linia 3: Linia 3:
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.}}
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.}}


'''Kotlet mielony''' vel '''karmidanel'''rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] oraz [[student]]ów, prowadzących do oszałamiających wniosków.
{{t||vel '''karmidanel'''}}rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] oraz [[student]]ów, prowadzących do oszałamiających wniosków.


==Budowa kotleta mielonego==
==Budowa kotleta mielonego==
Zasadniczo kotlet mielony sklada się z:
Zasadniczo kotlet mielony składa się z:
* panierki (zazwyczaj bułka tarta),
* panierki (zazwyczaj bułka tarta),
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW - zazwyczaj [[tajemnica]]).
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW - zazwyczaj [[tajemnica]]).


==Właściwości kotleta mielonego==
==Właściwości kotleta mielonego==
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następująych stadiach termalnych:
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:
* na gorąco (0,1% występowania),
* na gorąco (0,1% występowania),
* na ciepło (68,9% występowania),
* na ciepło (68,9% występowania),
Linia 18: Linia 18:


To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:
To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:
* bardzo stały - kiedy w TCJW nie da się wbić [[widelec|widelca]], [[nóż|noża]] ani młota pneumatycznego,
* {{t|bardzo stały}}kiedy w TCJW nie da się wbić [[widelec|widelca]], [[nóż|noża]] ani młota pneumatycznego,
* stały - kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego [[talerz]]a,
* {{t|stały}}kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego [[talerz]]a,
* półpłynny - kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
* {{t|półpłynny}}kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
* płynny - kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym [[jajko|jajkiem]],
* {{t|płynny}}kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym [[jajko|jajkiem]],
* zmienny - zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[Księżyc (Ziemia)|księżyca]].
* {{t|zmienny}}zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[Księżyc (Ziemia)|księżyca]].


Kotlet zasaniczo powinie posiadać kształt owalny lub okragły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br>
Kotlet zasadniczo powinie posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br>
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej <s>s</s>palonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród [[student|ekspertów]] trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.<br>
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej <s>s</s>palonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród [[student|ekspertów]] trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.<br>
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.


==Zagadka TCJW==
==Zagadka TCJW==
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW winno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia - znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń|końskie]], [[osioł|salami]], [[pies|pieskie]] z delikatna nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Twoja stara|Twojej Starej]].
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW winno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia - znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń|końskie]], [[osioł|salami]], [[pies|pieskie]] z delikatna nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Twoja stara|Twojej Starej]].
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but|butów]].
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but|butów]].
Linia 38: Linia 38:
==Kotlet mielony a literatura==
==Kotlet mielony a literatura==
O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:
O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:
* ''„De revolutionibus cotlettum mixae”'' [[Mikołaj Kopernik|Mikołaja K.]],
* ''De revolutionibus cotlettum mixae'' [[Mikołaj Kopernik|Mikołaja K.]],
* ''„Tako rzecze Wienerschnitzel”'' [[Fryderyk Nietzsche|Frycka Niczego]],
* ''Tako rzecze Wienerschnitzel'' [[Fryderyk Nietzsche|Frycka Niczego]],
* ''„Cotlet. Prince of Denmark”'' Williama Szakersperae,
* ''Cotlet. Prince of Denmark'' Williama Szakersperae,
* ''„O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach”'' Marii [[marihuana|Konopnickiej]],
* ''O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach”'' Marii [[marihuana|Konopnickiej]],
* ''„Sensacje XX wieków kotleta mielonego”'' Bogusława W.
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W.


[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Wersja z 11:41, 2 mar 2013

Śmierdzi trupem!

Magdalena Gessler ze znawstwem o kotlecie mielonym

Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.

Pascal Bhrodnicki z jw. o jw.

Mamusiu? Co robisz, żeby kotlet był baaardziej kotletowy?

Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.

Szablon:Trodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań amerykańskich naukowców oraz studentów, prowadzących do oszałamiających wniosków.

Budowa kotleta mielonego

Zasadniczo kotlet mielony składa się z:

  • panierki (zazwyczaj bułka tarta),
  • Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW - zazwyczaj tajemnica).

Właściwości kotleta mielonego

Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:

  • na gorąco (0,1% występowania),
  • na ciepło (68,9% występowania),
  • na zimno (29% występowania),
  • na nijako (od 1% do ∞ występowania).

To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:

Kotlet zasadniczo powinie posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z hamburgerem.
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej spalonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród ekspertów trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.

Zagadka TCJW

Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:

Kotlet mielony a literatura

O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:

  • De revolutionibus cotlettum mixae Mikołaja K.,
  • Tako rzecze Wienerschnitzel Frycka Niczego,
  • Cotlet. Prince of Denmark Williama Szakersperae,
  • O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach” Marii Konopnickiej,
  • Sensacje XX wieków kotleta mielonego Bogusława W.