Sałata: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(rozwinięcie)
Linia 12: Linia 12:
{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Warzywa]]
[[Kategoria:Warzywa]][[Kategoria:Rośliny uprawne]]


[[en:Lettuce]]
[[en:Lettuce]]

Wersja z 01:43, 7 lip 2014

Za sałatą!

Mama o Danio

Szablon:Tzielone, liściaste warzywo jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie liczące kalorie i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom odchudzającym się mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale gdy zauważono, że przez nią popularność junk fooda spada, wyrzucili ją. Jest bardzo bogata w witaminy, np. E334, E678, E942 oraz – bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej – ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, która wyjada go ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także, konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej, pestycydy – głównie DDT, cyjanowodór oraz Cyklon B. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg Małego Głoda.

Popularne gatunki sałaty

  • sałata lodowa – sałata z lodu, o smaku lodu, ewentualnie lód o smaku sałaty
  • sałata masłowa – to jego sałata –> Masłow
  • sałata rzymska – ma najdłuższe i najtwardsze liście ze wszystkich sałat, może osiągać do 40 cm wysokości (prawdopodobnie to w niej – a nie w kapuście – znaleźli Cię rodzice)
  • roszponka – znana z baśni pt. „Roszpunka”


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.