Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Anulowano wersję użytkownika 87.207.51.189) |
Pio387 Bot (dyskusja • edycje) M (Robot automatycznie zastąpił tekst (-Video: +Plik:)) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[ |
[[Plik:Wodziooonka|250px|right|thumb|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy]] |
||
{{t}} zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem. |
{{t}} zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem. |
||
Wersja z 16:39, 23 wrz 2014
Szablon:T zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.