Knysza: Różnice pomiędzy wersjami
Grzeeesiek (dyskusja • edycje) M |
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Fast food]] |
[[Kategoria:Fast food]] |
Wersja z 08:44, 30 lip 2018
Knysza – potrawa z rodzaju fast food (czyli buła z czymś) występująca głównie na stacji Wrocław Główny i w jej okolicy. Dokładny skład jest bliżej nieustalony; zasadniczo knysza jest potrawą wegetariańską, pod warunkiem, że używane do jej produkcji warzywa nie zawierają robaczków. Jest potrawą wybitnie inwazyjną: jest niemożliwe zjedzenie knyszy bez pokrycia co najmniej 1 m² podłoża poszatkowanymi warzywami i bez pochlapania sosem najlepszej kurtki.
Historia
Knysza powstała prawdopodobnie w Puszczy Knyszyńskiej, skąd następnie została przeniesiona do Wrocławia. Według innych źródeł pierwsza knysza powstała poprzez wyrzucenie z jej środka niedosmażonego hamburgera. Przy produkcji następnych knysz zapomniano o wkładce mięsnej, robiąc w ten sposób dobrze różnej maści hipsterom i lewakom. Niektóre lokale powróciły jednak do haniebnej tradycji umieszczania w knyszy martwych zwierząt, czyniąc przyjezdnym mętlik w głowie, czy między knyszą a kebabem są jakieś różnice.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.