Miód: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znaczniki: mobilna mobilna www
M (Anulowano wersję użytkownika 5.173.140.123)
Znacznik: anulowanie
Linia 5: Linia 5:
== Rodzaje smacznego i pożywnego miodu ==
== Rodzaje smacznego i pożywnego miodu ==
[[Plik:Abeja en rosa (4289313246).jpg|250px|thumb|Miód w produkcji]]
[[Plik:Abeja en rosa (4289313246).jpg|250px|thumb|Miód w produkcji]]
* '''Miód leśny''' – robiony przez pszczoły, które zapylały po [[Stumilowy Las|Stumilowym Lesie]] – dlatego jego smak jest znany tylko i wyłącznie [[Kubuś Puchatek|Kubusiowi Puchatkowi]].
* '''Miód leśny''' – robiony przez pszczoły, które zapylały po Stumilowym Lesie – dlatego jego smak jest znany tylko i wyłącznie Kubusiowi Puchatkowi.
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego [[cukier|zasłodzenia]] się nim i [[wymioty|wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność]].
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego [[cukier|zasłodzenia]] się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[bambus]]a dwukrotnie przetrawionego przez [[nosorożec|nosorożca]].
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z wydzielin [[mszyce|mszyc]] i innych niewielkich [[robak|robaczków]]. Smacznego!
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
* '''Miód spoza [[UE]]''' – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w [[Chiny|ChRL]]. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.
* '''Miód spoza UE''' – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w [[Chiny|ChRL]]. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.
* '''Miód [[afryka]]ński''' – dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach [[homoseksualizm|homoseksualnych]. [[Bóg]] wie co jeszcze wymyślą..
* '''Miód afrykański''' – dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą..


<!-- Pisz powyżej tej linii. -->
<!-- Pisz powyżej tej linii. -->

Wersja z 13:38, 7 maj 2020

Mjut

Kubuś Puchatek o miodzie

Lodzio miodzio

Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera

Miód, miodek, miodzio – żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach kulinarnych, eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA.

Rodzaje smacznego i pożywnego miodu

Miód w produkcji
  • Miód leśny – robiony przez pszczoły, które zapylały po Stumilowym Lesie – dlatego jego smak jest znany tylko i wyłącznie Kubusiowi Puchatkowi.
  • Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
  • Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
  • Miód spadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
  • Miód spoza UE – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w ChRL. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.
  • Miód afrykański – dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą..


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.