Frytki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (stub) |
M (czyszczenie) |
||
Linia 8: | Linia 8: | ||
* [[ziemniak]] |
* [[ziemniak]] |
||
* [[placki ziemniaczane]] |
* [[placki ziemniaczane]] |
||
{{stubkuch}} |
|||
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 12:37, 25 maj 2007
Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, lub też z dwoma lub czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie według wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.