Frytki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to MantiBot. Autor wycofanej wersji to 83.28.66.103.) |
Bartek011a (dyskusja • edycje) |
||
Linia 9: | Linia 9: | ||
* [[ziemniak]] |
* [[ziemniak]] |
||
* [[placki ziemniaczane]] |
* [[placki ziemniaczane]] |
||
* [[ojciec|twój stary( po mimo niepewności jednak pasuje)]] |
|||
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 18:10, 4 gru 2008
Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
- Największa inwestycja Lęborka to popularne w Egipcie frytencje.