Kanapka: Różnice pomiędzy wersjami
M (robot dodaje: en:Sandwich, fr:Sandouiche, ko:샌드위치) |
Megamarine (dyskusja • edycje) (Dodany pod dział) |
||
Linia 19: | Linia 19: | ||
# Ukrojony serek układamy na posmarowanej masełkiem kromeczce i przykrywamy drugą, suchą od góry. |
# Ukrojony serek układamy na posmarowanej masełkiem kromeczce i przykrywamy drugą, suchą od góry. |
||
===Zastosowanie:=== |
|||
Kanapkę można : jeść, żucac nią , przyklejać do sufitu , przyklejać do ścian , zrobić z niej broń biologiczną . |
|||
===Sposoby jedzenia:=== |
|||
#Na "berserka" |
|||
#Na "chirurga" |
|||
#Normalnie |
|||
#Normalnie z ciamkaniem |
|||
#Przez odbyt |
|||
#Włożyć bezpośrednio do żołądka (może byc w kawałkach , ale nie musi ) |
|||
#Religijnie |
|||
#Na "anemika" |
|||
#Na "raz" |
|||
#Pałeczkami |
|||
#Na "bulimika" |
|||
#Z wielkim szacunkiem |
|||
#Na "poetę" |
|||
#Na "maniaka" |
|||
#Na "kohanka/ke" |
|||
===Przypisy:=== |
===Przypisy:=== |
||
<references/> |
<references/> |
Wersja z 22:11, 4 gru 2008
Kanapka (a właściwie kanapka z serem[1]) – twór złożony z pysznych trójkącików, będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Składają się one na 2 stany tego, z czego zbudowana jest kanapka, czyli na ser i chleb, pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa masła.
Wykonanie
Jedną z najbardziej popularnych kanapek, tradycyjną „kanapkę z serem” wykonuje się następująco:
- Bierzemy chlebek i kroimy dwie kromeczki o grubości ok. 8 mm.
- Bardzo ważnym jest, żeby to był chlebek, bo jeśli weźmiemy bułkę, to nie zrobimy „kanapki z serkiem” tylko „bułkę z serkiem”.
- Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje.
- Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym kucharzem, to niech w tej czynności pomoże ci ktoś dorosły.
- Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem.
- Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania, a co za tym idzie – nici z kanapki.
- I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły.
- Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem.
- Posmarowaną kanapkę układamy na ozdobnym talerzyku i przechodzimy do krojenia sera.
- Pachnący ser delikatnie kroimy na plastry, zachowując prostopadłość ostrza noża krojącego w stosunku do blatu.
- Gdy nie masz zbyt siły lub jesteś młodym kucharzem, niech i w tej czynności pomoże ci dorosły.
- Ukrojony serek układamy na posmarowanej masełkiem kromeczce i przykrywamy drugą, suchą od góry.
Zastosowanie:
Kanapkę można : jeść, żucac nią , przyklejać do sufitu , przyklejać do ścian , zrobić z niej broń biologiczną .
Sposoby jedzenia:
- Na "berserka"
- Na "chirurga"
- Normalnie
- Normalnie z ciamkaniem
- Przez odbyt
- Włożyć bezpośrednio do żołądka (może byc w kawałkach , ale nie musi )
- Religijnie
- Na "anemika"
- Na "raz"
- Pałeczkami
- Na "bulimika"
- Z wielkim szacunkiem
- Na "poetę"
- Na "maniaka"
- Na "kohanka/ke"
Przypisy:
- ↑ Uwaga! Istnieją też inne rodzaje kanapek!
Artykuł ten zawiera udostępnione na licencji GNU FDL (lub jakoś tak) treści pochodzące w pierwotnej wersji ze strony z artykułami bezsensownymi lub z listy stron do usunięcia, zamieszczonych w Wikiencyklice. Pierwotny autor nieznany, gdyż najprawdopodobniej dostał niestrawności po bananie.