Miód: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (dr.) |
|||
Linia 4: | Linia 4: | ||
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność. |
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność. |
||
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[gówno|gówna]] dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca. |
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[gówno|gówna]] dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca. |
||
* '''Miód pokrzywowy''' - przysmak teściowej. Kiedy nie patrzymy, dolewa nam do herbaty tej niezidentyfikowanej substancji, i patrzy z uśmiechem, jak my się dusimy. |
|||
<!-- Pisz powyżej tej linii. --> |
<!-- Pisz powyżej tej linii. --> |
Wersja z 16:26, 23 lip 2010
Miód – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich rzygów z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami.
Rodzaje pszczelich rzygowin smacznego i pożywnego miodu
- Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
- Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego gówna dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
- Miód pokrzywowy - przysmak teściowej. Kiedy nie patrzymy, dolewa nam do herbaty tej niezidentyfikowanej substancji, i patrzy z uśmiechem, jak my się dusimy.