Perła (piwo): Różnice pomiędzy wersjami
M (drobne) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[ |
[[Plik:Perła Chmielowa.jpg|thumb|right|200px|Perła Chmielowa w szklanicy [[Van Pur]]]] |
||
{{cytat|1=Choćby Perła była z gówna i tak nic jej nie dorówna|2=[[Pijacy]] o '''Perle'''}} |
{{cytat|1=Choćby Perła była z gówna i tak nic jej nie dorówna|2=[[Pijacy]] o '''Perle'''}} |
||
Wersja z 16:02, 25 paź 2010
Choćby Perła była z gówna i tak nic jej nie dorówna
- Pijacy o Perle
Perła – piwo pochodzenia lubelskiego. Trunek zyskał swą nazwę dzięki temu, że puszki idealnie nadawały się do rzucania przed wieprze. Piwo szeroko spożywane w województwie lubelskim, poza nim nieznane.
Szkolenie każdego małego dziecka na Lubelszczyźnie przebiega według hasła Perła Chmielowa jest smaczna i zdrowa. Często wybierana jako napój do przepłukania ust w godzinach wczesnopopołudniowych. Dość kwaśna, przez co dobra do mocno słonych przystawek.
Jako jedne z niewielu piw w Polsce nie posiada znaczka zabraniającego kierowania samochodem po jej spożyciu, z czego mieszkańcy Lubelskiego są zadowoleni.
Perła produkowana i spożywana jest w trzech odmianach: Chmielowej, Mocnej i Eksportowej.
Znanym wielbicielem lubelskiego piwa jest Jakub Wędrowycz. Także Karol Wojtyła, ilekroć wracał do rodzinnego Lublina, pytał Jak tam moja Perełka?
Perła Chmielowa
Perła Chmielowa – piją je tylko dziewczynki i małe dzieci, czasem również się zdarza, że kobiety w ciąży. Smakuje jak woda z brudnej rzeki, ale i tak jest lepsze od Harnasia – piwa po chuju.
Perła Mocna
Perła Mocna – napój bogów (nawet trzech), nektar z mocną zawartością alkoholu (7,6%). Lekki posmak spirytusu nadaje temu piwu iście wyrafinowany charakter.
Perła Export
Nikt nie wie, po co powstała. Dzięki temu, że nazywa się tak z angielska, wszyscy ją lubią. Tak naprawdę smakuje jak zlewki Goolmana (który jest z kolei produkowany z resztek Perły Chmielowej i Mocnej).