Awokado
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 15:18, 31 lip 2015 autorstwa 83.23.200.93 (dyskusja)
Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki.
- Wikipedia o Awokado
Awokado (nie myl z adwokatem) – owoc, jedna z postaci drugoplanowych w grze, kumpel z piaskownicy szczoteczki do zębów i źródło wielu witamin.
Charakterystyka
Awokado jest identyczne jak gruszka, tylko że z wieloma różnicami:
- Gruszki są zielone, a awokado ciemnozielone;
- Gruszki są gładkie, a awokado ma grudkowatą powierzchnie przypominającą do złudzenia polskie drogi;
- Gruszki mają parę nasion, a awokado jedną dużą pestkę;
- Gruszki są smaczne , a awokado idealne i wspaniałe;
- Gruszka składa się z gruszki i pestek, a awokado z awokado i pestki.
Zastosowanie
Awokado znajduje wiele zastosowań w różnych dziedzinach, głównie w kulinariach, ale też w nauce jak i sztuce. Główne zastosowania awokado:
- Sok z awokado;
- Kosmetyki z awokado;
- Olej z awokado;
- Posiada opcję rzuć i zabij – można je wykorzystać przeciwko wściekłemu zwierzęciu;
- Lub nasmarować nim tegoż przedstawiciela fauny;
- Ewentualnie ofiarować je zwierzakowi;
- Zjeść je;
- krem z awokado;
- Postawić gdzieś w pokoju jako abstrakcyjno-futurystyczną ozdobę, która na pewno zgnije;
- Jako granat ręczny.
Ciekawostki
Ciekawostki dotyczące awokado:
- Jest jagodą a mówi się na nią gruszka awokado;
- Sporządzony ze skóry wywar pomaga w rozstrojach żołądkowo-jelitowych;
- Jest owocem idealnym , głównym składnikiem ambrozji .
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny biologii. Jeśli się nie brzydzisz – rozbuduj go.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.