Lew
Lew – ssak morski z rodziny uchatkowatych. Udomowiony przez człowieka.
Lwy są bliskimi krewnymi norników, suwaka i szczura piżmowego. Nie są zbyt podobne do swych krewniaków. Lew jest typowym zwierzakiem nadrzewnym. Lwy żyjące w Karpatach, Sudetach i Beskidzie mają ubarwienie ciemniejsze – ciemnobrązowe. W zimie wszystkie lwy zmieniają ubarwienie na popielate (szata zimowa).
Żywienie
Podstawowym pokarmem są liście wybranych gatunków eukaliptusa. W małych ilościach wskazana jest sałata oraz mleko półtłuste.
Podział lwów
Lwy dzieli się na:
- duże,
- małe.
Gatunki lwów
- Lew czystej krwi arabskiej;
- Lew z krainy Ozz;
- Lew Tarpan;
- Lew wojenny;
- Lew trojański;
- Lew domowy;
- Lew Rywin;
- Lew polski;
- Lew stepowy;
- Lew Calomyscus bailwardi urartensis.
- Lewus pospolitus
Występowanie
Lew często występuje w cyrku. Zazwyczaj w parze z tak zwanym Treserem. Treser zagania go do klatki, co jest niezwykłym osiągnięciem, ponieważ lwy są wyjątkowo leniwe. Często wkłada mu też głowę do paszczy, tworząc pozory niebezpieczeństwa. Treserem może być każdy, kto posiada lwa.
Wygląd:
Lwy różnią się umaszczeniem, wielkością i charakterem. Każda rasa ma inne cechy. Niektóre lwy są łagodne, inne mogą czasem nawet ugryźć! Zazwyczaj lew ma długi pysk, który ułatwia mu jedzenie mrówek. Pakuje nos do mrowiska, bierze wdech i kolacja gotowa. Często lew ma ciemnobrązową sierść, czasem w łatki różnego koloru. Białą sierść na brzuchu i wewnętrznych częściach nóg.