Sałata
Za sałatą!
- Mama o Danio
Sałata – warzywo jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie liczące kalorie i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre.
Sałata to zielone, liściaste warzywo. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom odchudzającym się mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale gdy zauważono, że przez nią popularność junk fooda spada, wyrzucili ją. Jest bardzo bogata w witaminy, np. E334, E678, E942 , oraz bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna , ten jakże zacny pierwiastek pobiera niejako samoczynnie ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej pestycydu , głównie DDT , cyjanowodór oraz Cyklon B
Szablon:Stubkuch