Dżdżownica
Dżdżownica (wat. tschtschofnitza) - potrawa podawana w ekskluzywnych restauracjach. Dżdżownice je się palcami w towarzystwie kamer. Można z nich zrobić koktail. Dżdżownica jest rozciągliwa, co pozwala na jej dłuższe jedzenie. Cenę jednej porcji ustalono nieodwołalnie w Krajowej Radzie Restauracji i Tavern na 500 000 zł (cena z roku 2006).
Często dżdżownice wyciągane są na ryby przez znajomych i nieznajomych wędkarzy, przez co trudno je zastać w domu. Próba ordynarnego dzwonienia do domu dżdżownicy przy pomocy podłączenia dzwonka do linii wysokiego napięcia grozi pobiciem przez mieszkających kilka pięter niżej górników. Dżdżownice rozmnażają się osobiście ale można im pomóc nożyczkami. Rozmnożone w ten sposób dżdżownice są zwykle dwa razy krótsze (przy dbałości w czasie operowania nożyczkami).
Uwaga: dżdżownica może być groźna - znany jest z historii przypadek zaatakowania przez rozdrażnione dżdżownice grupy wędkarskiej (kierowanej przez niejakiego Laokoona).
Inne: Znane są udane próby zastępowania sznurowadeł przez dżdżownice praktykowane w terenach górskich, gdzie sznurowadła nie rosną (prawdopodobnie z powodu obniżonego ciśnienia).