Makaron
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 14:11, 31 sie 2011 autorstwa FacetZRulonem (dyskusja • edycje)
Makaron – pożywienie z mąki, spożywane po uprzednim ugotowaniu z jajkiem, twarogiem albo czymkolwiek. Surowy makaron jest twardy i bardziej żółty niż ugotowany. Wśród wielu dziwacznych rodzajów makaronu wyróżniają się świderki, czasem błędnie zwany spaghetti i muszelki. Najbardziej kiczowate są świderki i można je kupić w każdym sklepiku osiedlowym.
Wbrew obiegiowym opiniom wynalazcą makaronu nie jest jakiś Włoch, lecz szkocki Żyd nazwiskiem MacAaron.
Funkcje makaronu
- Owijająca, można nim kogoś lub coś owinąć.
- Konsumpcyjna, się go je albo spożywa, ewentualnie konsumuje.
- Ozdobna, można doczepić nitkę i używać jako ozdobę choinkową albo kolczyki.
- Niektóre odmiany są używane przez Włochów jako paliwo i używka