Spirytus
Spirytus (łac. spiritus – duch) – przysmak i potrawa ludowa Rosjan, ojciec wszystkich alkoholi, dobry przyjaciel meneli. Jest alkoholem słabym, 5% roztworem wody w etanolu. Produkowany w domowych piwniczkach z kartofli, ziemniaków i pyr. Nielegalnie rozprowadzany na rynku. Jest substancją wzmagającą pracę mózgu, często stosowaną przez studentów celem poprawienia efektywności nauki (można go nabyć w melinach w akademiku). Spirytus przed spożyciem należy rozrobić z wodą/sokiem, gdyż spożycie go w czystej formie może spowodować nadaktywność kory mózgowej, która z kolei grozi rozsadzeniem głowy, co może doprowadzić do kaca. Śmiertelna dawka wynosi 5 promili we krwi (nie dotyczy krajów byłego Układu Warszawskiego).
Ma bliżej nieznane powiązania z duchami (spiritami). Ferdynand Kiepski kiedyś nawet pozyskiwał spirytus ze spiritów (duchów).
Niektórzy naukowcy zajmujący się zwłokami Lenina popijali w pracy 95% spirytus używany do konserwacji jego zwłok, przez co zostali wyrzuceni.
Spirytus jest przeznaczony dla osób duchownych w celach wypoczynkowych, spożycie osoby nieuprawnionej skończy się kacem gigantem. Spirytus, jest towarem często nielegalnie przemycanym zza wschodniej granicy, dalej do zachodnich rozwiniętych ekonomicznie krajów – będąc głównym dochodem tamtejszych biednych, okradzionych przez państwo ludzi. Głównymi krajami przemytu są Rosja i Ukraina, a docelowymi miejscami: giełdy, stadion dziesięciolecia i inne polskie meliny. Spożywany w dużych ilościach w kościele stał się symbolem kultu – spirytus sanktus.