Mol
Mol – stworzenie biochemiczne niezmiernie wnerwiające każdego zainteresowanego chemią lub przemysłem włókienniczym.
Charakterystyka
Mol atakuje wszędzie i każdego, a szczególnie upodobał sobie biednych studentów chemii i farmacji. Nie da się przed nim uciec – nawet najlepsze filtry nie pomogą jeśli dzierżysz w swojej dłoni 22,4 dm3 dowolnego gazu, gdyż zawsze znajdzie się tam dokładnie jeden mol. Jest stworzeniem łamiącym prawa biologii – jako jedyny organizm żywy potrafi występować w liczbie niecałkowitej (na przykład 1,5 mola). Zwalczenie go jest praktycznie niemożliwe – potrafi podzielić się na praktycznie dowolną ilość części, a każdy kolejny podział wzmacnia tylko jego działanie kancerogenne[1] u chemików i farmaceutów. Mola potrafi unicestwić tylko inny mol, lecz skutkuje to wytworzeniem kolejnego mola, a czasem moli[2]. Z jedną z najciekawszych właściwości tych stworzeń jest ich względność – jeden mol należący do studentów (mol studentów) reaguje na mol puszek piwa inaczej niż mol abstynentów. W przypadku mola studentów reakcja zachodzi gwałtownie i kończy się dość szybko, z przejściem mola w stan dwudziestoczterogodzinnej (lub dłuższej) hibernacji. W przypadku mola abstynentów reakcja nie zachodzi lub zmierza w stronę wytworzenia wyjątkowo toksycznych produktów.
Charakterystyka moli różnych gatunków
- mol KOH – lubi, szanuje…
- mol FeLi – lub bardziej pospolicie FRaNi
- mol KONi – o charakterystycznym wyglądzie
- mol NeWToNa – niestabilny chemicznie ze względu na zbyt dużą ilość jabłek spadającą na niego
- mol WINa – od chmary tych owadów potrafi zaszumieć w głowie…
Masz pomysł na kolejny punkt? Dodaj go!
Przypisy
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny biologii. Jeśli się nie brzydzisz – rozbuduj go.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny chemii. Jeżeli cierpisz na alkanolepsję – rozbuduj go.