Dżdżownica

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

'Dżdżownica (niem. tschtschofnitza) - potrawa podawana w ekskluzywnych restauracjach. Cenę jednej porcji ustalono nieodwołalnie na 500 000 zł(cena z roku 2006). Dżdżownice je się palcami w towarzystwie kamer. Można z nich zrobić koktail. Dżdżownica jest rozciągliwa, co pozwala na jej dłuższe jedzenie.

Często dżdżownice wyciągane są na ryby przez znajomych i nieznajomych wędkarzy, przez co trudno je zastać w domu. Próba ordynarnego dzwonienia do domu dżdżownicy przy pomocy podłączenia dzwonka do linii wysokiego napięcia grozi pobiciem przez mieszkających kilka pięter niżej górników. Dżdżownice rozmanażają się osobiście ale można im pomóc nożyczkami. Rozmnożone w ten sposób dżdżownice są zwykle dwa razy krótsze (przy dbałości w czasie operowania nożyczkami).

Uwaga: dżdżownica może być groźna - znany jest z historii przypadek zaatakowania przez rozdrażnione dżdżownice grupy wędkarskiej (kierowanej przez niejakiego Laokona).

Inne: Znane są udane próby zastępowania sznurowadeł przez dżdżownice praktykowane w terenach górskich, gdzie sznurowadła nie rosną (prawdopodobnie z powodu obniżonego ciśnienia).