Sałata
Sałata to warzywo jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie liczące kalorie i lubiące warzywa w kolorze zielonym. W dodatku jeżeli ktoś nalega na przyjęcie sporej ilości żelaza, witaminy C, jodu, karotenu, potasu, wapnia (szczególnie więc kobiety w ciąży), to śmiało może sięgać po to warzywko. Kwestia jedynie tego, iż najczęściej potrzebujemy je doprawić, a to zwykle dodaje najwięcej kalorii do naszego posiłku.
SPOŻYCIE Sałata sprzyja osobom odchudzającym się. Mnogość rodzajów sprzyja budowaniu posiłków w taki sposób, by o każdej porze dnia móc smakować inny rodzaj smaków. Można wybrać sałatę gorzką (np. cykoria), ostrą (np. rukola) czy słodką (sałata lodowa). Można je łączyć oczywiście z nimi samymi, sosami (np. vinegret), a także z różnego rodzaju mięsem (najlepiej kurczakiem) czy warzywami.
TRWAŁOŚĆ Sałata wytrzymuje w lodówce kilka dni. Twardsze odmiany mogą wytrzymać nawet tydzień. Wszystko jest uzależnione od świeżości sałaty, którą właśnie zakupiliśmy.
GATUNKI SAŁATY Dębolistna Lodowa Endywia Batawia Rzymska Lollo Radicchio Roszponka Rucola Rukiew wodna
Przypisy:
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/warzywa/sa%B3ata-abc......html