Miód
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Mjut
- Kubuś Puchatek o miodzie
Miód – żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami.
Rodzaje smacznego i pożywnego miodu
- Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
- Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
- Miód spadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
- Miód uszny – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci.
- Miód spoza UE - wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w ChRL. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.