Kotlet mielony
Śmierdzi trupem!
- Magdalena Gessler ze znawstwem o kotlecie mielonym
Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.
- Pascal Bhrodnicki z jw. o jw.
Mamusiu? Co robisz, żeby kotlet był baaardziej kotletowy?
- Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.
Kotlet mielony vel karmidanel – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań amerykańskich naukowców oraz studentów, prowadzących do oszałamiających wniosków.
Budowa kotleta mielonego
Zasadniczo kotlet mielony sklada się z:
- panierki (zazwyczaj bułka tarta),
- Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW - zazwyczaj tajemnica).
Właściwości kotleta mielonego
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następująych stadiach termalnych:
- na gorąco (0,1% występowania),
- na ciepło (68,9% występowania),
- na zimno (29% występowania),
- na nijako (od 1% do ∞ występowania).
To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:
- bardzo stały - kiedy w TCJW nie da się wbić widelca, noża ani młota pneumatycznego,
- stały - kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego talerza,
- półpłynny - kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
- płynny - kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym jajkiem,
- zmienny - zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz księżyca.
Kotlet zasaniczo powinie posiadać kształt owalny lub okragły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z hamburgerem.
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej spalonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród ekspertów trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.
Zagadka TCJW
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
- W utrwalonym w literaturze i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW winno wchodzić mięso. Co do jego pochodzenia - znawcy tematu nie są zgodni. Może być wieprzowe, wołowe, kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce, końskie, salami, pieskie z delikatna nutą budy, wietnamskie, gryzoniowe, z Biedronki, słonina, wegetariańskie, wielbłądzie oraz z czeluści zamrażalnika Twojej Starej.
- Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu węglowego, gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, kleju do tapet oraz pasty do butów.
- Kilku ortodoksów próbowało opatnetować kotlet mielony sporządzany z budyniu.
- W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z Yetiego (po uprzednim zmieleniu) oraz z antymaterii.
- W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o palcach poświęconych do sporządzenia TCJW.
Kotlet mielony a literatura
O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:
- „De revolutionibus cotlettum mixae” Mikołaja K.,
- „Tako rzecze Wienerschnitzel” Frycka Niczego,
- „Cotlet. Prince of Denmark” Williama Szakersperae,
- „O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach” Marii Konopnickiej,
- „Sensacje XX wieków kotleta mielonego” Bogusława W.