Naleśnik
NALEŚNIKIII???
- Niekryty Krytyk[1] o naleśnikach
Naleśnik – sympatyczny ptak[2] placek, wyprzedza psa w rankingu na najlepszego przyjaciela człowieka. Składa się z pleców i smaku. Najlepszy z marmoladą, chociaż co kto lubi.
Na Podlasiu zwinięte naleśniki są używane w roli kondonów. Nie została naukowo zbadana skuteczność takiej antykoncepcji, jednak wiadomo, że naleśniki po takim użyciu nie tracą wartości kulinarnych, a jednocześnie pozwalają na oszczędność marmoladki, gdyż naturalnie są już nią wypełnione.
Historia
W 1423 p.n.e. król plemienia Siuksów, Wielki Król Żwirek postanowił pójść na polowanie. Polował 9 wiosen, niestety, nic nie upolował. Wkurzony wrócił do swojej wioski i oznajmił, że nastał czas głodu. Tego samego dnia oznajmił, że kto wymyśli sposób aby wyżywić całą wioskę, w ten trudny czas, dostanie 2 kg piachu. Ożywieni propozycją wodza poddani zaczęli wymyślać różnorakie potrawy. Pewnemu wojownikowi wpadł do głowy pomysł, że zrobi wodzowi jajecznicę z mąki, jajek, i mleka (akurat nie było niczego innego w magazynie). W ten sposób powstał m.in. Gorący Kubek, Zimna Filiżanka, oraz naleśniki. Wódz był bardzo szczęśliwy, a Nalé Shnik (twórca tejże potrawy), dostał nie 2 kg piachu, lecz jego dożywotni zapas.
Niezwykle zafascynowany perspektywą tego bogactwa postanowił wyjechać nad Morze Bałtyckie zmienić imię na „Lech”, zainwestować w browar, założyć gród, zostać nielubianym prezydentem, oraz nie wyjść z grupy na EURO 2008. Ostatnie 2 punkty mu nie wyszły, ale za to udały się jego potomkom.
W pierwszym tygodniu po wkroczeniu Armii Czerwonej do Polski, Rosjanie bardzo eksperymentowali z naszą historyczną potrawą. Dodawali do Niej m.in.: proch, bimber, ogórki i spirytus. Naleśniki służyły im również do kamuflażu na tle drzew (w owym czasie naleśniki bardzo przypominały liście). Tym oto sposobem Rosjanie wymusili na nas nazywanie naleśników potrawą polsko-rosyjską.
Naleśniki po amerykańsku
Oczywiście istnieją również amerykańskie pancakes, o wiele bardziej odżywcze od swych poprzedników. Oto ich niezaprzeczalne zalety:
- nawet czterokrotnie grubszy od swojego początkowego projektu
- bardzo tłusty
- z wręcz nieskończonymi możliwościami dodatków: masło, syrop klonowy, lody, owoce, dżemy, marmolady, Nutella, ser żółty, ryby, parówki itp.
Naleśniki po francusku
Nazywają się crêpes i z niewiadomych powodów są chrupiące. Idealne do miłości francuskiej.
Dlaczego leśnicy boją się naleśników?
Leśnicy boją się naleśników ponieważ te nagminnie ich przygniatają. Pogłoski mówią, że praktycznie każdy naleśnik leży na jakimś leśniku.
Przypisy
- ↑ Prawdziwy autor jest nieznany
- ↑ https://youtube.com/watch?v=n8G0gQX_t8s
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.