Frytki
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 20:02, 28 gru 2008 autorstwa 83.10.24.84 (dyskusja)
Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Frytki z McDonalda są to żółte paski wyrabiane z proszku celulozowego. Data przydatności do spożycia : 90 lat Ich zaletą jest to, że są świeże do 2,5 miesiąca po przyrządzeniu (stwierdzono na podstawie badań).
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
- Największa inwestycja Lęborka to popularne w Egipcie frytencje.