Lew
Lew – udomowiony przez człowieka ssak morski z rodziny uchatkowatych. Bliski krewny norników, suwaka i szczura piżmowego, choć nie są zbyt podobne do swych krewniaków. Należy pamiętać, że kupując na targu lwa może okazać się on odmianą z niezwykle szybką przemianą materii. Dlatego kupno lwa trzeba wcześniej ustalić z rodziną. Nie kupujmy lwa w ramach prezentu!
Lew jest typowym zwierzakiem nadrzewnym. Lwy żyjące w Karpatach, Sudetach i Beskidzie mają ubarwienie ciemniejsze – ciemnobrązowe. W zimie wszystkie lwy zmieniają ubarwienie na popielate (szata zimowa).
Żywienie
Podstawowym pokarmem są liście wybranych gatunków eukaliptusa. W małych ilościach wskazana jest sałata oraz mleko półtłuste. Jeśli okaże się, że lew należy do odmiany lewius srajnus należy podawać mu tylko fasolę
Występowanie
Lew często występuje w cyrku. Zazwyczaj w parze z tak zwanym Treserem. Treser zagania go do klatki, co jest niezwykłym osiągnięciem, ponieważ lwy są wyjątkowo leniwe. Często wkłada mu też głowę do paszczy, tworząc pozory niebezpieczeństwa. Treserem może być każdy, kto posiada lwa.