Frytki

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 11:45, 3 paź 2009 autorstwa Sir Damiinho (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 83.22.100.1. Autor wycofanej wersji to 80.72.195.250.)
Plik:Frytki.jpg
Weeeź jedną, nikt nie zauważy...

A może frytki do tego?

Frytki w słynnej anegdocie


Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.

Ciekawostki

  • W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
  • Największa inwestycja Lęborka to popularne w Egipcie frytencje.
  • Tłuszcz do smażenia frytek jest wymieniany raz na 10 lat. Z tego powodu producja i sprzedaż frytek Europejczykom i Amerykanom uważana jest przez terrorystów za broń masowego rażenia skuteczniejszą od ataków samobójczych.

Zobacz też