Ocet

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Ocet – bezbarwny płyn o drażniącym zapachu. Przez pijaków porównywany do denaturatu, ze względu na to, ze po pięciu litrach wódki ma podobny smak, a nawet kolor. Maniakalnie dodawany do galartu drobiowego stanowi miłą, aczkolwiek niezdrową alternatywę dla kwasku cytrynowego. Sprzedawany detalicznie w szklanych butelkach z niebieską zakrętką. Często niefortunnie mylony z wodą mineralną. Największą popularnością cieszył sie w PRL-u. Personel wypełniał nim wszystkie półki sklepu. Nie był to jednak jedyny ocet w Polsce Ludowej. Pozostałe zasoby tego frykasa poczywały w barkach komunistycznych notabli zwożących czerwone i biała wina z wycieczek Orbisu, z których wracali tylko oni, lecz niewiedzących jak i z czym to się pije, zaś chwila zastanowienia i wytężenia umysłu w tym celu kosztowało zawartości butelek reakcję chemiczną godną Jezusa Chrystusa.

Szablon:Stubkuch