1410 (przepis): Różnice pomiędzy wersjami
M (dodano link do artykułu Przepis) |
GriegorBOT (dyskusja • edycje) M (removed Category:Alkohole; added Category:Polskie alkohole using HotCat) |
||
Linia 7: | Linia 7: | ||
Wzór szczególnie dobrze znany [[pleonazm|biednym studentom]], czyli wszystkim [[student]]om. |
Wzór szczególnie dobrze znany [[pleonazm|biednym studentom]], czyli wszystkim [[student]]om. |
||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Polskie alkohole]] |
Wersja z 14:58, 10 maj 2021
1410 – przepis, który zna każdy szanujący się Polak, w szczególności zaś sympatyk LPR lub członek Młodzieży Wszechpolskiej, Narodowego Odrodzenia Polski lub Obozu Narodowo-Radykalnego. Bardzo często doszukuje się koneksji tego przepisu z bitwą pod Grunwaldem, ale Jagiełło zapewnia, że nic o tym nie wie i nie dostał jeszcze wypasionego Mercedesa.
Przepis
1410 jest sposobem na otrzymanie spiritus vini domowym sposobem. Bierzemy litr wody, 400 g cukru i 10 dag drożdży – i to sobie ładnie fermentuje, a jak już skończy, to należy to przedestylować i mamy PKWN – Polski Koniak Wyrabiany Nocą. Warto także wylać pierwsze dwa kieliszki destylatu, chyba że jesteś emo.
Wersja alternatywna dla lubiących ilości hurtowe to 1 kg cukru, 4 litry wody oraz 10 dag drożdży.
Wzór szczególnie dobrze znany biednym studentom, czyli wszystkim studentom.