Awokado

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Przekrój przez awokado

Giń, Pasożycie!

Gracz w Grze, ale ciii! Nie rozmawiamy o Grze

Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki.

Wikipedia o awokado

Awokado (nie myl z adwokatem) – owoc, jeden z postaci drugoplanowych w grze, kumpel z piaskownicy szczoteczki do zębów i źródło wielu witamin. Występuje wyłącznie w postaci niedojrzałej lub zgniłej.

Charakterystyka

Awokado jest identyczne jak gruszka, tylko że z wieloma różnicami:

  • Gruszki są zielone, a awokado ciemnozielone;
  • Gruszki są gładkie, a awokado ma grudkowatą powierzchnie przypominającą do złudzenia polskie drogi;
  • Gruszki mają parę nasion, a awokado jedną dużą pestkę;
  • Gruszki mają słodki smak, a awokado słodko cierpki jak komplement teściowej;
  • Gruszka składa się z gruszki i pestek, a awokado z awokado i pestki.
  • Gruszką nie da się posmarować chleba, a awokado tak.

Zastosowanie

Jedno z tysięcy zastosowań awokado – kapelusz

Awokado znajduje wiele zastosowań w różnych dziedzinach, głównie w kulinariach, ale też w nauce jak i sztuce. Główne zastosowania awokado:

  • Sok z awokado;
  • Kosmetyki z awokado;
  • Olej z awokado;
  • Posiada opcję rzuć i zabij – można je wykorzystać przeciwko wściekłemu zwierzęciu;
  • Lub nasmarować nim tegoż przedstawiciela fauny;
  • Ewentualnie ofiarować je zwierzakowi;
  • Zjeść je;
  • Szpanować przed znajomymi;
  • Postawić gdzieś w pokoju jako abstrakcyjno-futurystyczną ozdobę, która na pewno zgnije;
  • Jako granat ręczny.

Ciekawostki

Ciekawostki dotyczące awokado:

  • Jest jagodą a mówi się na nią gruszka awokado;
  • Jest tak leniwe, że dojrzewa przez 6-8 miesięcy;
  • Sporządzony ze skóry wywar pomaga w rozstrojach żołądkowo-jelitowych.


Crystal Clear app virus detected 2.png To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny biologii. Jeśli się nie brzydzisz – rozbuduj go.

Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.