Bagietka

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Bagietka zdająca egzamin na prawo jazdy. Niestety, poległa przy ruszaniu na górce.

Bagietka – jedyny rodzaj pieczywa sprzedawany na metry. Podbiła świat mnogością zastosowań zarówno kulinarnych, jak i szermierskich. Ulubiony przysmak Francuzów.

Hodowla bagietek

Dojrzała bagieta doniczkowa

Bagietki są samożywne, potrafią same pobierać proste substancje dostępne w otoczeniu i wytwarzać z nich związki potrzebne do budowy organizmu i jego funkcjonowania. Jest to możliwe dzięki fotosyntezie, która zachodzi przede wszystkim w liściach oraz w innych zielonych częściach bagietek.

Poważnym wyzwaniem było dla bagietek utrzymanie odpowiedniej, pionowej pozycji. Wykształciły więc one sztywne łodygi umożliwiające im wzrost. U bagiet łodyga jest dodatkowo zdrewniała. Pozwala im to osiągać wysokość kilkudziesięciu metrów.

Ważnym procesem w życiu bagietek jest zapylenie, czyli przeniesienie pyłku z jednego kwiatu na inny. Rośliny wykorzystują do tego celu stare baby macające pieczywo w supermarkecie. Przyciągają je efektownym wyglądem, zapachem i wytwarzanym przez siebie nektarem. Budowa kwiatu jest taka, że pyłek przyczepia się do bab macających towar.

Bagietka musi być codziennie o 4:00 podlewana oraz nawożona mąką. Bagietki potrzebują dużo światła i odpowiedniej temperatury, aby móc rosnąć. Glebą najodpowiedniejszą dla bagietek są głębokie, zwięźlejsze ziemie glinkowate dobrze wilgoć podprowadzające, czynne i żyzne, niezbyt ubogie w wapno: rędziny, borowiny, glinki lessowe, gleby czarnoziemne. W piaskach i torfach nie udaje się dobrze. W pełni dojrzała bagietka traci liście i staje się zdatna do jedzenia. Niektóre bagietki wykształcają gruczoły czosnkowe.

Zobacz też