Bar mleczny

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Bar mleczny – wykwintna restauracja, najczęściej położona w sercu miasta, w której stołują się najzamożniejsze grupy społeczne, takie jak studenci, nauczyciele i emeryci.

Menu[edytuj • edytuj kod]

Potrawy serwowane w barach mlecznych to najznakomitsze specjalności polskiej kuchni, m.in. barszcz ukraiński, ruskie pierogi i fasolka po bretońsku.

Bary mleczne a kinematografia[edytuj • edytuj kod]

Najpiękniejszą i najtrafniej oddającą ideę baru mlecznego scenę zaprezentował Stanisław Bareja w filmie pt. Miś.

Motyw tego typu placówki gastronomicznej pojawia się również w nieco mniej udolnym dziełku Mechaniczna pomarańcza autorstwa Stanley'a Kubricka. Niemniej bohaterowie filmu, młodzieńcy przesiadujący w Korova milky bar, to typowi klienci polskiego baru mlecznego.

Porady[edytuj • edytuj kod]

  • Panie w barach mlecznych lubią przycinać na optycznej ilości jedzenia. Jeśli chcesz zjeść podwójną porcję pierogów, zamów dwie porcje, a nie – jedną podwójną. Będziesz miał na dwóch talerzach po 8 pierogów, ale to o jeden więcej niż na pojedynczym z 15 sztukami.
  • Bar mleczny jest idealnym miejscem na pierwszą randkę – nie zapraszaj dziewczyny na pierwszą randkę do restauracji.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.