Knysza

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja do druku nie jest już wspierana i może powodować błędy w wyświetlaniu. Zaktualizuj swoje zakładki i zamiast funkcji strony do druku użyj domyślnej funkcji drukowania w swojej przeglądarce.
Miau, to fakt!
Kot Wrocek zatwierdził ten artykuł!
Wykolejone tramwaje i przewalanie kasy na głupoty będą Ci dane, gdy powiesz do monitora „dziękuję pan kot Wrocek”.

Obiekt westchnień wrocławskich studentów i mikoli

Knysza – potrawa z rodzaju fast food (czyli buła z czymś), kiedyś występująca głównie na stacji Wrocław Główny i w jej okolicy, dzisiaj coraz częściej spotykana w innych regionach Polski. Dokładny skład jest bliżej nieustalony; zasadniczo knysza jest potrawą wegetariańską, pod warunkiem, że używane do jej produkcji warzywa nie zawierają dodatkowego wsadu białkowego z przeróżnej maści wegańskich robaczków. Jest potrawą wybitnie inwazyjną: jest niemożliwe zjedzenie knyszy bez pokrycia co najmniej 1 m² podłoża poszatkowanymi warzywami i bez pochlapania sosem najlepszej kurtki.

Historia

Knysza powstała prawdopodobnie w Puszczy Knyszyńskiej, skąd następnie została przeniesiona do Wrocławia. Według innych źródeł pierwsza knysza powstała poprzez wyrzucenie z jej środka niedosmażonego hamburgera. Przy produkcji następnych knysz zapomniano o wkładce mięsnej, robiąc w ten sposób dobrze różnej maści hipsterom i lewakom. Niektóre lokale powróciły jednak do haniebnej tradycji umieszczania w knyszy martwych zwierząt, czyniąc przyjezdnym mętlik w głowie, czy między knyszą a kebabem są jakieś różnice.

Zobacz też


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.