Kwas chlebowy

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Tymczasem w Kijowie

Kwas chlebowy (pot. kwas lub kvass[1], ros. квас) – słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość alkoholu. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego chleba. Ulubiony wśród młodzieży mieszkającej w Rosji i na Ukrainie. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają dzieciom się upić, bo myślą, że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina colę.

Historia powstania[edytuj • edytuj kod]

Kwas chlebowy jest znany w Polsce od jej powstania. Powstał w Rosji we wczesnym średniowieczu jako „wódka dla abstynentów[2]. Za czasów cara Piotra Wielkiego był „najpopularniejszym bezalkoholowym drinkiem”, którego piły wszystkie klasy społeczne.

Libacja alkoholowa[edytuj • edytuj kod]

Aby do tej libacji z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu upicia pełnego pęcherza.

Odróżnianie[edytuj • edytuj kod]

Domowy kwas zwykle wytrzymuje 3 lub 4 dni. Istnieją też browary, które tworzą sztuczny mix konserwantów i sprzedają to jako kwas chlebowy. Można odróżnić oryginalny produkt od sztucznego, czytając datę ważności. Sztuczny kwas utrzymuje świeżość przez co najmniej tydzień.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Nie kojarzyć ze wzorem chemicznym KVAsS
  2. Tak zlikwidowano społeczność niepijącą alkoholu


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.