Zupa pomidorowa

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
To jest najnowsza wersja artykułu edytowana „08:54, 10 wrz 2022” przez „83.238.90.224 (dyskusja)”.
(różn.) ← przejdź do poprzedniej wersji • przejdź do aktualnej wersji (różn.) • przejdź do następnej wersji → (różn.)
Piosenka o pomidorowej
Tak wygląda miłośnik zupy pomidorowej

Nie masz w życiu większe doznanie
jak talerz pomidorowej smakuje
tegoż co się po tym stanie
nic w świecie nie dorównuje.

Fraszka Jana Kochanowskiego o pomidorowej

Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do dCenzura2.svgy.

Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów

Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!

Doda o pomidorówce

Jutro znowu będzie pomidorowa
Zrobiona z rosołu z wczoraj
Wielki gar stoi w kuchni no zobacz,
trzeba zjeść, co się będzie marnować

Letni Chamski Podryw o pomidorowej

Zupa pomidorowa (pomidorówka) – rodzaj zupy, który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.

Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Iwana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:

  • rozmnożenie pomidorowej;
  • zamiana rosołu w pomidorową;
  • zamiana pomidorowej w rosół.

Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.

Skład zupy pomidorowej[edytuj • edytuj kod]

Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:

Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]

  • Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich;
  • Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki;
  • Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]