Aleksander Jabłonowski

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Olek czuje dumę

Aleksander Jabłonowski (właść. Wojciech Olszański, ur. 1962) – wybitny aktor przyćmiewający samego Bogusława Lindę i tekturową atrapę Rzymu w Quo vadis. Zamiłowanie do salutowania przed Neronem zostały u niego na zawsze. Jego gaża za zagranie w filmie 1920. bitwa warszawska to mundur, z którego jest bardzo dumny. Weteran odznaczony Orderem Orła Białego, Virtuti Militari I klasy i Orderem Krzyża Niepodległości za udział w bitwie o krzyż (2010) i bitwie warszawskiej (2011).

Aleksander Jabłonowski potrafi podróżować w czasie. Jako nastolatek należał do Związku Jaszczurczego, konspiracyjnej organizacji wojskowej obozu narodowego z czasów II wojny światowej. Inni twierdzą, że Jabłonowski naopowiadał głupot dla roli, a jeszcze inni uważają, że sfabrykowana biografia to zasługa nawdychania się chemtrailsów ułożonych w Gwiazdę Dawida.

Wybrana filmografia[edytuj]

  • Życie (serial, od 1962) – Wojciech Olszański
  • Remove Kebab (1993) – akordeonista Novislav Đajić
  • Quo vadis? (2001) – sługa Nerona
  • Łowcy skór (2003) – przyjaciel Marka, zabił go koń dla siana
  • 1920: bitwa warszawska (2011)
  • Ruski troll (serial, od 2012) – patriota

Ciekawostki[edytuj]

  • Na planie Łowców skór poznał Karola Wojtyłę, człowieka, który nie został jeszcze papieżem.
  • Jabłonowski potrafi rewelacyjnie zagrać byka. Swój talent pokazuje wyłącznie matadorom machającym biało-czerwono-białą flagą Białorusi.

Zobacz też[edytuj]