Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to GTRthebest. Ofiarą rewertu jest 82.160.40.2.)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]]
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]]
"Jak pieróg to tylko ruski" Zygmund Hajzer
{{cytat|Magda, gotuj '''pierogi''',<br />kiedy nie ma mąki...<br />A Magda – do miasta,<br />po mąkę do ciasta,<br />Magda, gotuj '''pierogi'''!|Przyśpiewka ludowa}}
{{cytat|Magda, gotuj '''pierogi''',<br />kiedy nie ma mąki...<br />A Magda – do miasta,<br />po mąkę do ciasta,<br />Magda, gotuj '''pierogi'''!|Przyśpiewka ludowa}}
{{cytat|Jaa Koochaam '''pieeroogii'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}
{{cytat|Jaa Koochaam '''pieeroogii'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}

Wersja z 12:22, 28 mar 2012

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

"Jak pieróg to tylko ruski" Zygmund Hajzer Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!

Przyśpiewka ludowa

Jaa Koochaam pieeroogii

Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach

Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.

Szablon:Stubkuch