Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]] |
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]] |
||
{{ |
{{cytat |Jak pieróg to tylko ruski Zygmund Hajzer}} |
||
{{cytat|Magda, gotuj '''pierogi''',<br />kiedy nie ma mąki...<br />A Magda – do miasta,<br />po mąkę do ciasta,<br />Magda, gotuj '''pierogi'''!|Przyśpiewka ludowa}} |
{{cytat|Magda, gotuj '''pierogi''',<br />kiedy nie ma mąki...<br />A Magda – do miasta,<br />po mąkę do ciasta,<br />Magda, gotuj '''pierogi'''!|Przyśpiewka ludowa}} |
||
{{cytat|Jaa Koochaam '''pieeroogii'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}} |
{{cytat|Jaa Koochaam '''pieeroogii'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}} |
Wersja z 12:24, 28 mar 2012
Jak pieróg to tylko ruski Zygmund Hajzer
- {{{2}}}
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
- Przyśpiewka ludowa
Jaa Koochaam pieeroogii
- Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach
Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.