Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Jasnowidzka. Ofiarą rewertu jest 95.48.22.34.)
Linia 6: Linia 6:
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]].
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]].


{{stubkuch}}
{{stub|kuch}}
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 00:54, 30 wrz 2012

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!

Przyśpiewka ludowa

Jaa Koochaam pieeroogii

Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach

Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.