Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (image)
M (Przywrócono poprzednią wersję, jej autor to Andrzej19. Autor wycofanej wersji to Kompowiec2.)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Pierogi z grzybami.jpg|thumb|right|200px|typowe pierogi z grzybami]]
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]]
{{cytat|Magda, gotuj '''pierogi''',<br />kiedy nie ma mąki...<br />A Magda – do miasta,<br />po mąkę do ciasta,<br />Magda, gotuj '''pierogi'''!|Przyśpiewka ludowa}}
{{cytat|Magda, gotuj '''pierogi''',<br />kiedy nie ma mąki...<br />A Magda – do miasta,<br />po mąkę do ciasta,<br />Magda, gotuj '''pierogi'''!|Przyśpiewka ludowa}}
{{cytat|Jaa Koochaam '''pieeroogii'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}
{{cytat|Jaa Koochaam '''pieeroogii'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}

Wersja z 12:39, 17 sty 2013

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!

Przyśpiewka ludowa

Jaa Koochaam pieeroogii

Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach

Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.