Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Kompowiec2 (dyskusja • edycje) M (image) |
M (Przywrócono poprzednią wersję, jej autor to Andrzej19. Autor wycofanej wersji to Kompowiec2.) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik: |
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]] |
||
{{cytat|Magda, gotuj '''pierogi''',<br />kiedy nie ma mąki...<br />A Magda – do miasta,<br />po mąkę do ciasta,<br />Magda, gotuj '''pierogi'''!|Przyśpiewka ludowa}} |
{{cytat|Magda, gotuj '''pierogi''',<br />kiedy nie ma mąki...<br />A Magda – do miasta,<br />po mąkę do ciasta,<br />Magda, gotuj '''pierogi'''!|Przyśpiewka ludowa}} |
||
{{cytat|Jaa Koochaam '''pieeroogii'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}} |
{{cytat|Jaa Koochaam '''pieeroogii'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}} |
Wersja z 12:39, 17 sty 2013
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
- Przyśpiewka ludowa
Jaa Koochaam pieeroogii
- Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach
Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.