Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono poprzednią wersję, jej autor to Andrzej19. Autor wycofanej wersji to 82.160.125.28.) |
KenbillBot (dyskusja • edycje) M (r2.7.3) (Robot dodał pt:Miojo) |
||
Linia 17: | Linia 17: | ||
[[en:Ramen]] |
[[en:Ramen]] |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
[[es:Ramen]] |
[[es:Ramen]] |
||
[[fr:Ramen]] |
[[fr:Ramen]] |
||
[[ja:ラーメン]] |
[[ja:ラーメン]] |
||
[[ko:라면]] |
[[ko:라면]] |
||
[[pt:Miojo]] |
|||
[[th:บะหมี่กึ่งสำเร็จรูป]] |
[[th:บะหมี่กึ่งสำเร็จรูป]] |
||
⚫ | |||
⚫ |
Wersja z 07:17, 3 lut 2013
Zupka chińska – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Ando jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i studentów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
Ciekawostki
- Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze i ciastka.
- W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
- Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
- Rosół z kury produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze świeżego mięska... świeżego szczura.
- Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci albo kloszardzi) i ludzi leniwych. Nadaje się również jako środek przeczyszczający.
- Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.
Smacznego!
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.