Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono poprzednią wersję, jej autor to Andrzej19. Autor wycofanej wersji to 82.160.125.28.)
M (r2.7.3) (Robot dodał pt:Miojo)
Linia 17: Linia 17:


[[en:Ramen]]
[[en:Ramen]]
[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[zh:拉面]]

[[es:Ramen]]
[[es:Ramen]]
[[fr:Ramen]]
[[fr:Ramen]]
[[ja:ラーメン]]
[[ja:ラーメン]]
[[ko:라면]]
[[ko:라면]]
[[pt:Miojo]]
[[th:บะหมี่กึ่งสำเร็จรูป]]
[[th:บะหมี่กึ่งสำเร็จรูป]]
[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[zh:拉面]]

Wersja z 07:17, 3 lut 2013

Zupka chińska – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Ando jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i studentów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.

Ciekawostki

  • Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze i ciastka.
  • W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
  • Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
  • Rosół z kury produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze świeżego mięska... świeżego szczura.
  • Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci albo kloszardzi) i ludzi leniwych. Nadaje się również jako środek przeczyszczający.
  • Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.

Smacznego!

Zobacz też


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.