Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Sami17. Autor wycofanej wersji to 89.78.13.217.) |
|||
Linia 20: | Linia 20: | ||
[[it:Kebab]] |
[[it:Kebab]] |
||
[[no:Kebab]] |
[[no:Kebab]] |
||
[[nn:Kebab]] |
[[nn:Kebab]] |
Wersja z 15:35, 3 mar 2008
Kebab (kebap, kabab, kabob, kibob) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Kebab w Polsce
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.
Krytyka
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.