Kebab: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 1: Linia 1:
[[Grafika:Foot_kebab.jpg|thumb|200px|right|Reklama jadłodajni w [[Skwierzyna|Skwierzynie]], 50 m od szkoły języka angielskiego]]
[[Grafika:Foot_kebab.jpg|thumb|200px|right|Reklama jadłodajni w [[Skwierzyna|Skwierzynie]], 50 m od szkoły języka angielskiego]]
'''Kebab''' ('''kebap''', '''kabab''', '''kabob''', '''kibob''') – potrawa z [[Bliski Wschód|Bliskiego Wschodu]] i [[Afryka Południowa|Południowej Afryki]] składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle [[drób]], największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]]), zwiędłej [[sałata|sałaty]] i [[sos]]u.
'''Kebab''' ('''kebap''', '''kabab''', '''kabob''', '''kibob''') – potrawa z [[Bliski Wschód|Bliskiego Wschodu]] i [[Afryka Południowa|Południowej Afryki]] składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa z kota (czasami [[drób]], największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]]), zwiędłej [[sałata|sałaty]] i [[sos]]u.


==Kebab w Polsce==
==Kebab w Polsce==

Wersja z 16:33, 26 wrz 2008

Reklama jadłodajni w Skwierzynie, 50 m od szkoły języka angielskiego

Kebab (kebap, kabab, kabob, kibob) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa z kota (czasami drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.

Kebab w Polsce

W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. Zagłębiem kebaba w polsce jest Skwierzyna, na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.

Krytyka

W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.

Walka z kebabem

Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.

Typy kebabów

~Kebab z sosem i/lub surówką - najczęściej spotykany ~Kebab z tortillą - rzadki, ale można go kupić w kioskach Ruchu ~Kebab z dżemem/miodem - legendarne kebaby, tylko Wybraniec może ich posmakować

Zobacz też

Szablon:Stubkuch

nn:Kebab