Marchew: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 1: Linia 1:
'''Marchew''' (łac. ''dacus'')- roślina trująca, strączkowa, bezłodygowa, dla potrzeb przemysłowych kandyzowana i intensywnie barwiona czerwienią koszenilową.
''''''Marchew'''''' (łac. ''dacus'') - roślina trująca, strączkowa, bezłodygowa, dla potrzeb przemysłowych kandyzowana i intensywnie barwiona czerwienią koszenilową.


Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków.
Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków.
Linia 10: Linia 10:
== Ciekawostki ==
== Ciekawostki ==


Marchew jest ulubionym przysmakiem [[Królik Bugs|Królika Bugsa]], który uodpornił się na zawarte w niej substancje trujące.
* Marchew jest ulubionym przysmakiem [[Królik Bugs|Królika Bugsa]], który uodpornił się na zawarte w niej substancje trujące.

[[kategoria:biologia]]

Wersja z 23:51, 27 paź 2008

'Marchew' (łac. dacus) - roślina trująca, strączkowa, bezłodygowa, dla potrzeb przemysłowych kandyzowana i intensywnie barwiona czerwienią koszenilową.

Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków.

Marchew a historia

W XV wieku, kiedy nie znano jeszcze techniki kandyzowania, marchew pozostawała dla ludzi nieinteresującym burym strączkiem zanurzonym w ziemi. Dopiero w XVIII wieku, dzięki upowszechnieniu nowych nadających się do tego procesu odmian oraz wynalezieniu sposobu na zabarwienie jej koszenilą, stała się popularnym towarem eksportowym z Południa na Północ.


Ciekawostki

  • Marchew jest ulubionym przysmakiem Królika Bugsa, który uodpornił się na zawarte w niej substancje trujące.