Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Misiek95. Autor wycofanej wersji to 87.205.191.182.) |
|||
Linia 16: | Linia 16: | ||
~Kebab z tortillą - rzadki, ale można go kupić w kioskach Ruchu |
~Kebab z tortillą - rzadki, ale można go kupić w kioskach Ruchu |
||
~Kebab z dżemem/miodem - legendarne kebaby, tylko [[Wybraniec]] może ich posmakować |
~Kebab z dżemem/miodem - legendarne kebaby, tylko [[Wybraniec]] może ich posmakować |
||
~Kebab z lastą, nie do końca wiadomo ma w swoim składzie, ale podobno jest wyborny. |
|||
==Zobacz też== |
==Zobacz też== |
Wersja z 00:03, 28 lis 2008
Kebab (kebap, kabab, kabob, kibob) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Kebab w Polsce
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. Zagłębiem kebaba w polsce jest Skwierzyna, na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.
Krytyka
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.
Walka z kebabem
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.
Typy kebabów
~Kebab z sosem i/lub surówką - najczęściej spotykany ~Kebab z tortillą - rzadki, ale można go kupić w kioskach Ruchu ~Kebab z dżemem/miodem - legendarne kebaby, tylko Wybraniec może ich posmakować ~Kebab z lastą, nie do końca wiadomo ma w swoim składzie, ale podobno jest wyborny.