Bigos: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona) |
|||
Linia 9: | Linia 9: | ||
* przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy |
* przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy |
||
* i inne takie, ale kogo to obchodzi |
* i inne takie, ale kogo to obchodzi |
||
* to jakże popularne słowo ma jeszcze jedno znaczenie o największym debilu, idiocie jaki znał świat i tylko potrafi żalować, myje on zęby papierem toaletowym a w domu biją go drzwiami |
|||
== Przyrządzanie == |
== Przyrządzanie == |
Wersja z 15:58, 23 paź 2009
Bigos – narodowa potrawa Polski, zaraz po schaboszczaku najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego rodaka.
Składniki
Bigos to nic innego jak góra kapuchy kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa, najczęściej kiełbasy, choć według oficjalnych przepisów cioci Stasi powinno być do tego użyte mięso czerwone, czyli inaczej z dupy krowy. Innymi, aczkolwiek nie mniej ważnymi (no może trochę) składnikami są:
- bulion (najlepiej marki Bulion)
- grzyby suszone
- cebula
- przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy
- i inne takie, ale kogo to obchodzi
- to jakże popularne słowo ma jeszcze jedno znaczenie o największym debilu, idiocie jaki znał świat i tylko potrafi żalować, myje on zęby papierem toaletowym a w domu biją go drzwiami
Przyrządzanie
Kapuchę miąchamy, miąchamy i miąchamy razem z bulionem, dodajemy mięcho i miąchamy, cebulę – miąchamy, przyprawy (tak, miąchamy). Ważnym Dość istotnym elementem przygotowania potrawy jest fakt, iż trzeba to wszystko ugotować, bo jak nie to g z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć.