Woda mineralna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Adiblol. Autor wycofanej wersji to 188.147.64.3.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg|240px|thumb|Niepopularna woda mineralna.]] |
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg|240px|thumb|Niepopularna woda mineralna.]] |
||
'''Woda mineralna''' – [[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną wartością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia. |
'''Woda mineralna''' – [[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną wartością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia. |
||
Przepisy kulinarne: |
|||
Woda mineralna w szklance. |
|||
1 szklanka |
|||
1 butelka wody mineralnej |
|||
Chwyć butelkę wody mineralnej jedną dłonią, drugą chwyć nakrętkę na szczycie butelki i wykonaj trzykrotny skręt w prawo. Przechyl butelkę pod kątem mniej więcej 170 stopni, pamiętając, by szklanka znajdowała się dokładnie pod wylotem butelki. Odczekaj kilka sekund, dopóki szklanka nie wypełni się wodą mniej więcej w trzech czwartych. Ustaw butelkę w pozycji pionowej i zakręć, wykonując trzykrotny obrót w lewo. Chwyć szklankę wolną dłonią i ostrożnie przysuń do ust. |
|||
Woda mineralna w szklance to ulubiony napój Włochów, czasem sięgają po nią także Anglicy, Finowie i mieszkańcy wschodniej Rosji. |
|||
Wodę mineralną w szklance można też podawać z kostkami lodu, które przygotujesz uprzednio mrożąc wodę mineralną w chłodni. |
|||
Smacznego! |
|||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 17:51, 17 gru 2009
Woda mineralna – woda (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną wartością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia.