Woda mineralna: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Adiblol. Autor wycofanej wersji to 188.147.64.3.)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg|240px|thumb|Niepopularna woda mineralna.]]
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg|240px|thumb|Niepopularna woda mineralna.]]
'''Woda mineralna''' – [[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną wartością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia.
'''Woda mineralna''' – [[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną wartością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia.


Przepisy kulinarne:

Woda mineralna w szklance.

1 szklanka
1 butelka wody mineralnej

Chwyć butelkę wody mineralnej jedną dłonią, drugą chwyć nakrętkę na szczycie butelki i wykonaj trzykrotny skręt w prawo. Przechyl butelkę pod kątem mniej więcej 170 stopni, pamiętając, by szklanka znajdowała się dokładnie pod wylotem butelki. Odczekaj kilka sekund, dopóki szklanka nie wypełni się wodą mniej więcej w trzech czwartych. Ustaw butelkę w pozycji pionowej i zakręć, wykonując trzykrotny obrót w lewo. Chwyć szklankę wolną dłonią i ostrożnie przysuń do ust.
Woda mineralna w szklance to ulubiony napój Włochów, czasem sięgają po nią także Anglicy, Finowie i mieszkańcy wschodniej Rosji.

Wodę mineralną w szklance można też podawać z kostkami lodu, które przygotujesz uprzednio mrożąc wodę mineralną w chłodni.

Smacznego!





{{stubkuch}}
{{stubkuch}}

Wersja z 17:51, 17 gru 2009

Niepopularna woda mineralna.

Woda mineralnawoda (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną wartością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia.

Szablon:Stubkuch