Ciekły tlen: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Ciekły tlen''' |
'''Ciekły tlen''' – pierwiastkowy [[tlen]] w stanie ciekłym. W przeciwieństwie do zwykłego tlenu nie występuje w powietrzu i nie da się nim oddychać. Jest strasznie zimny i powoduje eksplodowanie zwykłych przedmiotów, a najczęściej przyczep campingowych. |
||
== Historia == |
== Historia == |
||
⚫ | Ciekły tlen został wynaleziony przez <s>profesorów Uniwersytetu Jagielońskiego Karola Olszewskiego i Zygmunta Wróblewskiego</s> radzieckiego chemika, majora Uriego Abuskinova, który pokazywał masom nadprzyrodzone właściwości pierwiastka w programie edukacyjnym [[Brainiac]]. Zanim ciekłym tlenem zajął się [[Uri Abuskinov]], badania nad tym skroplonym gazem prowadził [[Dr Bunhead]]. Niestety nie docenił wybuchowości pierwiastka i zginął śmiercią tragiczną w wybuchającej przyczepie. |
||
⚫ | |||
== Zastosowanie == |
== Zastosowanie == |
||
Linia 10: | Linia 8: | ||
Miłośnicy kuchni molekularnej używają ciekłego tlenu do chłodzenia napojów, zaś hardkory używają go jako rozpałki w płynie do grilla. |
Miłośnicy kuchni molekularnej używają ciekłego tlenu do chłodzenia napojów, zaś hardkory używają go jako rozpałki w płynie do grilla. |
||
==Zobacz też== |
|||
⚫ | |||
* [[tlen]] |
|||
⚫ |
Wersja z 17:00, 1 sty 2010
Ciekły tlen – pierwiastkowy tlen w stanie ciekłym. W przeciwieństwie do zwykłego tlenu nie występuje w powietrzu i nie da się nim oddychać. Jest strasznie zimny i powoduje eksplodowanie zwykłych przedmiotów, a najczęściej przyczep campingowych.
Historia
Ciekły tlen został wynaleziony przez profesorów Uniwersytetu Jagielońskiego Karola Olszewskiego i Zygmunta Wróblewskiego radzieckiego chemika, majora Uriego Abuskinova, który pokazywał masom nadprzyrodzone właściwości pierwiastka w programie edukacyjnym Brainiac. Zanim ciekłym tlenem zajął się Uri Abuskinov, badania nad tym skroplonym gazem prowadził Dr Bunhead. Niestety nie docenił wybuchowości pierwiastka i zginął śmiercią tragiczną w wybuchającej przyczepie.
Zastosowanie
Miłośnicy kuchni molekularnej używają ciekłego tlenu do chłodzenia napojów, zaś hardkory używają go jako rozpałki w płynie do grilla.