Miód: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (dr.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Miód''' – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich [[wymiociny|rzygów]] z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. |
'''Miód''' – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich [[wymiociny|rzygów]] z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. |
||
== Rodzaje <strike>pszczelich rzygowin</strike> smacznego i pożywnego miodu |
== Rodzaje <strike>pszczelich rzygowin</strike> smacznego i pożywnego miodu == |
||
'''Miód lipowy''' |
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność. |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
<!-- Pisz powyżej tej linii. --> |
<!-- Pisz powyżej tej linii. --> |
Wersja z 16:17, 23 lip 2010
Miód – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich rzygów z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami.
Rodzaje pszczelich rzygowin smacznego i pożywnego miodu
- Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
- Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego gówna dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.