Budyń: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(dr., ale istotne)
Linia 6: Linia 6:
== Z czego to jest? ==
== Z czego to jest? ==
Budyń składa się z:
Budyń składa się z:
- mleka;
* mleka;
- skrobi;
* skrobi;
- parahydroksybenzoesanu metylu;
* parahydroksybenzoesanu metylu;
- kofeiny (budyń w wersji Cofee)
* kofeiny (budyń w wersji Cofee)
- gumy do żucia (dla nastoletnich);
* gumy do żucia (dla nastoletnich);
- kwasu askorbinowego (ale rzadko);
* kwasu askorbinowego (ale rzadko);
- żelatyny (niekoniecznie);
* żelatyny (niekoniecznie);
- króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
* króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
- Rudego 102 (to już zupełna przesada!);
* Rudego 102 (to już zupełna przesada!);
- śladowych ilości orzechów arachidowych.
* śladowych ilości orzechów arachidowych.


== Z czym to się je? ==
== Z czym to się je? ==
Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów:
Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów:
- kakao;
* kakao;
- grzybów;
* grzybów;
- warzyw;
* warzyw;
- opon;
* opon;
- Nestea (lekka przesada);
* Nestea (lekka przesada);
- złota (no, bez przesady!);
* złota (no, bez przesady!);
- płatki;
* płatki;
- z musli;
* z musli;
- z kolegą/koleżanką;
* z kolegą/koleżanką;
- inny budyń;
* inny budyń;


==Jak się to je ?==
==Jak się to je ?==
Istnieje kilka prastarych sposobów:
Istnieje kilka prastarych sposobów:
- z miseczki (tradycyjnie);
* z miseczki (tradycyjnie);
- ze szklanki (na szybkiego);
* ze szklanki (na szybkiego);
- z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada];
* z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada];
z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami).
* z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami).


== Postacie budyniu ==
== Postacie budyniu ==
To zależy od nastroju masy, która jednak występuje głównie:
To zależy od nastroju masy, która jednak występuje głównie:
- w proszku;
* w proszku;
- z mlekiem (niczym legendarne masło maślane);
* z mlekiem (niczym legendarne masło maślane);
- po studencku (czyli instant);
* po studencku (czyli instant);
- tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie);
* tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie);
- chiński (kolejny raz przesada!).
* chiński (kolejny raz przesada!).


== Rola budyniu w świecie ==
== Rola budyniu w świecie ==
Linia 62: Linia 62:
* Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek);
* Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek);
* Reszta świata – 0,3%.
* Reszta świata – 0,3%.
* Opole - 67%
* Opole 67%
* Opole na bis - 10%
* Opole na bis 10%
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 15:46, 6 paź 2010

Plik:1001 przepisów na Budyń.PNG
Książka pt. 1001 przpsiuf na budyń

Słyszałeś, co powiedziała? Bu-dyń!

Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o budyniu

Budyń to świetny deser ale nie sprawdza się jako sanki

Google o budyniu

Budyń – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa Nonsensopedysty. Daleki,.. znaczy DALEEEKI kuzyn serka Danio po siostrze babci cioci wujka lub podobnie.

Z czego to jest?

Budyń składa się z:

  • mleka;
  • skrobi;
  • parahydroksybenzoesanu metylu;
  • kofeiny (budyń w wersji Cofee)
  • gumy do żucia (dla nastoletnich);
  • kwasu askorbinowego (ale rzadko);
  • żelatyny (niekoniecznie);
  • króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
  • Rudego 102 (to już zupełna przesada!);
  • śladowych ilości orzechów arachidowych.

Z czym to się je?

Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów:

  • kakao;
  • grzybów;
  • warzyw;
  • opon;
  • Nestea (lekka przesada);
  • złota (no, bez przesady!);
  • płatki;
  • z musli;
  • z kolegą/koleżanką;
  • inny budyń;

Jak się to je ?

Istnieje kilka prastarych sposobów:

  • z miseczki (tradycyjnie);
  • ze szklanki (na szybkiego);
  • z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada];
  • z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami).

Postacie budyniu

To zależy od nastroju masy, która jednak występuje głównie:

  • w proszku;
  • z mlekiem (niczym legendarne masło maślane);
  • po studencku (czyli instant);
  • tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie);
  • chiński (kolejny raz przesada!).

Rola budyniu w świecie

Wbrew pozorom jest to najbardziej strategiczny surowiec świata – tłukli się o niego wszyscy wielcy przywódcy.

Niestety nikt nie zdobył tego cennego surowca, bo / dlatego że / ponieważ trzeba było pójść po niego aż do spożywczego.

Konsumenci budyniu na świecie

  • Nonsensopedyści – 239%;
  • UK – 1%;
  • Somalia – 0,7%;
  • USA – 0,2%;
  • Polska – 0,2%;
  • Rosja – 0,2%;
  • Chiny – 0,1%;
  • Afganistan – 0,09%;
  • Korea Północna – 0,02%;
  • Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek);
  • Reszta świata – 0,3%.
  • Opole – 67%
  • Opole na bis – 10%