Budyń: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(dr., ale istotne) |
|||
Linia 6: | Linia 6: | ||
== Z czego to jest? == |
== Z czego to jest? == |
||
Budyń składa się z: |
Budyń składa się z: |
||
* mleka; |
|||
* skrobi; |
|||
* parahydroksybenzoesanu metylu; |
|||
* kofeiny (budyń w wersji Cofee) |
|||
* gumy do żucia (dla nastoletnich); |
|||
* kwasu askorbinowego (ale rzadko); |
|||
* żelatyny (niekoniecznie); |
|||
* króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne); |
|||
* Rudego 102 (to już zupełna przesada!); |
|||
* śladowych ilości orzechów arachidowych. |
|||
== Z czym to się je? == |
== Z czym to się je? == |
||
Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów: |
Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów: |
||
* kakao; |
|||
* grzybów; |
|||
* warzyw; |
|||
* opon; |
|||
* Nestea (lekka przesada); |
|||
* złota (no, bez przesady!); |
|||
* płatki; |
|||
* z musli; |
|||
* z kolegą/koleżanką; |
|||
* inny budyń; |
|||
==Jak się to je ?== |
==Jak się to je ?== |
||
Istnieje kilka prastarych sposobów: |
Istnieje kilka prastarych sposobów: |
||
* z miseczki (tradycyjnie); |
|||
* ze szklanki (na szybkiego); |
|||
* z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada]; |
|||
* z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami). |
|||
== Postacie budyniu == |
== Postacie budyniu == |
||
To zależy od nastroju masy, która jednak występuje głównie: |
To zależy od nastroju masy, która jednak występuje głównie: |
||
* w proszku; |
|||
* z mlekiem (niczym legendarne masło maślane); |
|||
* po studencku (czyli instant); |
|||
* tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie); |
|||
* chiński (kolejny raz przesada!). |
|||
== Rola budyniu w świecie == |
== Rola budyniu w świecie == |
||
Linia 62: | Linia 62: | ||
* Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek); |
* Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek); |
||
* Reszta świata – 0,3%. |
* Reszta świata – 0,3%. |
||
* Opole |
* Opole – 67% |
||
* Opole na bis |
* Opole na bis – 10% |
||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 15:46, 6 paź 2010
Słyszałeś, co powiedziała? Bu-dyń!
- Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o budyniu
Budyń to świetny deser ale nie sprawdza się jako sanki
- Google o budyniu
Budyń – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa Nonsensopedysty. Daleki,.. znaczy DALEEEKI kuzyn serka Danio po siostrze babci cioci wujka lub podobnie.
Z czego to jest?
Budyń składa się z:
- mleka;
- skrobi;
- parahydroksybenzoesanu metylu;
- kofeiny (budyń w wersji Cofee)
- gumy do żucia (dla nastoletnich);
- kwasu askorbinowego (ale rzadko);
- żelatyny (niekoniecznie);
- króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
- Rudego 102 (to już zupełna przesada!);
- śladowych ilości orzechów arachidowych.
Z czym to się je?
Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów:
- kakao;
- grzybów;
- warzyw;
- opon;
- Nestea (lekka przesada);
- złota (no, bez przesady!);
- płatki;
- z musli;
- z kolegą/koleżanką;
- inny budyń;
Jak się to je ?
Istnieje kilka prastarych sposobów:
- z miseczki (tradycyjnie);
- ze szklanki (na szybkiego);
- z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada];
- z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami).
Postacie budyniu
To zależy od nastroju masy, która jednak występuje głównie:
- w proszku;
- z mlekiem (niczym legendarne masło maślane);
- po studencku (czyli instant);
- tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie);
- chiński (kolejny raz przesada!).
Rola budyniu w świecie
Wbrew pozorom jest to najbardziej strategiczny surowiec świata – tłukli się o niego wszyscy wielcy przywódcy.
Niestety nikt nie zdobył tego cennego surowca, bo / dlatego że / ponieważ trzeba było pójść po niego aż do spożywczego.
Konsumenci budyniu na świecie
- Nonsensopedyści – 239%;
- UK – 1%;
- Somalia – 0,7%;
- USA – 0,2%;
- Polska – 0,2%;
- Rosja – 0,2%;
- Chiny – 0,1%;
- Afganistan – 0,09%;
- Korea Północna – 0,02%;
- Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek);
- Reszta świata – 0,3%.
- Opole – 67%
- Opole na bis – 10%